Gebouwtechnieken met uitzonderlijke akoestiek voor StAPwest

Reken op Develtere voor installatietechnieken, ventilatie en sanitair in Roeselare
Develtere stond in voor de gebouwtechnieken bij StAPwest in Veurne.

De 700 leerlingen van STAP Veurne mochten recent hun intrede maken in een gloednieuwe uitvalsbasis. De Maatschap Suikerbeat, met Alheembouw als hoofdaannemer, nam dit innoverende project resoluut in handen.

Voor alle HVAC- en sanitaire werken rekende Alheembouw daarbij op Develtere als onderaannemer. Wij stonden in voor de installatie van de gebouwtechnieken met extra aandacht voor een optimale akoestiek.

Diverse ingrepen in functie van de akoestiek

Twintig leslokalen, een eigen balletzaal en zelfs een theaterzaal waar 120 toeschouwers kunnen plaatsnemen … StAPwest is duidelijk een grootschalig én innovatief project. Gezien de aard van de activiteiten in het gebouw was een optimale akoestiek in de verschillende ruimtes cruciaal. Een verzoek waarin Develtere als installateur een grote rol speelde.

In de architectuur waren ‘geknikte’ wanden voorzien, die het geluid diffuseren en de klassen van elkaar scheiden. Deze wanden werden bovendien ontdubbeld met het oog op akoestische buffering en om de nodige ruimte te voorzien voor onze technieken en ventilatie. Ook bergruimtes werden strategisch als akoestische buffer tussen de klassen ingedeeld.

In het atrium werd dan weer een akoestisch absorberend en diffuserend plafond voorzien, terwijl de theaterzaal bewust in een schelpvorm werd uitgewerkt. De vorm van de regiekamer diffuseert hierbij het geluid, terwijl de ontdubbelde plafondconstructie met schuine panelen voor een verdere optimalisatie van de akoestiek zorgt. In het plafond werden holtes voorzien om de trussen voor gebouwtechnieken en belichting in te plaatsen.

Andere gebouwtechnieken voor het project van StAPwest

Bovenstaande optimalisaties in functie van de akoestiek wijzen op een uitstekende samenwerking tussen Alheembouw als hoofdaannemer en Develtere als installateur. Bovendien mochten wij daarna nog andere innovatieve gebouwtechnieken voorzien in het nieuwe gebouw van StAPwest.

Zo denken we bijvoorbeeld aan het binnenklimaat dat eenvoudig gecontroleerd kan worden door de klimatisatie van vloerverwarming en -koeling. Voor de verwarming wordt zelfs gebruik gemaakt van de restwarmte van de chipsoven van de nabijgelegen PepsiCo-fabriek.

Voorts is er een gebouwbeheersysteem voorzien om de HVAC-installatie te sturen en is er een verbinding met de centrale PRIVA. Bij grote wijzigingen in de bezetting van zalen en lokalen kan het luchtdebiet aangepast worden, net zoals ook de volledige koelcapaciteit puur op de concertzaal gericht kan worden.

Ook samenwerken met een innovatieve partner voor jouw gebouwtechnieken?
Neem dan nu vrijblijvend contact op met het team van Develtere.

Menu